Pe cine ajută neurofeedback-ul?
Neurofeedback-ul ajută în corectarea activității cerebrale. Așadar, din orice motiv v-ați îndrepta către terapia neurofeedback, la finalul acesteia, pe lângă ameliorarea problemelor principale, veți dobândi o stare de calm și seninătate. Așadar, veți fi mai liniștit, mai relaxat, iar somnul va fi semnificativ îmbunătățit.
Există multe probleme generate de diverse disfuncționalități ale creierului și care pot fi ameliorate prin terapia cu neurofeedback.
Vezi numarul telefonic din contact pentru programari !!!
Mai jos puteți găsi o listă cu o parte dintre problemele ce pot fi ameliorate prin neurofeedback:
-
Probleme de atenție și concentrare
Persoanele care se confruntă cu această tulburare au mari dificultăți în a se concentra, devenind ușor distrase, copleșite sau chiar frustrate.
Problemele de atenție și concentrare pot provoca izbucniri de furie, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor cotidiene (profesionale și casnice), neliniște și incapacitatea de a se angaja social sau de a se conecta. Scopul neurofeedback-ului este de a transforma un model nesănătos, anormal al undelor cerebrale într-un model sănătos și organizat. Făcând acest lucru, creierul devine mai stabil și este capabil să funcționeze optim și eficient.
-
Anxietatea / Atacul de panică
Stările de anxietate, precum și scăderea rezistenței sistemului nervos la factorii cu caracter stresor pot fi rezolvate prin terapia neurofeedback. Cum face neurofeedback-ul acest lucru? Practic, prin corectarea nivelului de excitare al sistemului nervos central, rezultatul fiind scăderea manifestărilor fizice și emoționale ale anxietății. Iar reducerea stărilor de anxietate se traduce prin reglarea somnului (creșterea calității acestuia), redobândirea tonusului energetic și emoțional și, implicit, reluarea performanțelor socio-profesionale.
-
Stresul mental
Din cauza mediului și a altor factori de stres continui care afectează corpul nostru în fiecare moment din zi, corpul poate deveni supraîncărcat, iar undele cerebrale pot deveni anormale. Acest lucru apare cel mai frecvent ca urmare a suprastimulării. Această neregularitate, întâlnită adesea la persoanele care suferă de stres mental cronic, poate crea răspunsuri anormale la stimulii primiți. Neurofeedback-ul normalizează undele cerebrale, fiind o modalitate de învățare concepută anume pentru a reeduca modelele anormale de unde cerebrale.
-
Depresia
Cu ajutorul neurofeedback-ului putem ajuta creierul să iasă din starea de depresie, corectând anumite probleme emoționale specifice depresiei (apatia, frica, lipsa interesului și a plăcerii, auto-devalorizarea, sentimentul inutilității, disperarea etc.), cât și problemele din sfera cognitivă (gândurile negative ruminative, convingerile disfuncționale sau îngrijorările obsesive). În această problemă, neurofeedback-ul contribuie la îmbunătățirea dispoziției, reinstaurând optimismul și starea de bine.
-
ADHD / ADD (deficitul de atenție cu / fără hiperactivitate)
Tulburarea deficitului de atenție și a hiperactivității se caracterizează printr-o simptomatologie bogată, variind de la hiperactivitate, impulsivitate, dificultăți de atenție sau dificultăți de memorare, până la coordonare motrică slabă, eșec școlar, dificultăți de relaționare socială și probleme cu stima de sine și auto-respectul (probleme apărute pe fondul modului în care persoana este tratată în cadrul colectivității).
Încă din anul 2012, Asociația Americană de Pediatrie a aprobat terapia prin neurofeedback ca având cel mai înalt grad de eficiență în tratarea ADHD / ADD.
Astfel, prin acest antrenament al creierului, se obține o scădere semnificativă a agitației fizice (scăderea comportamentului hiperactiv), calmarea mentală (reducerea frustrării, a iritabilității, creșterea atenției), precum și creșterea capacității de auto-control ( scăderea impulsivității, creșterea nivelului de conștientizare a consecințelor propriilor acțiuni).
Așadar, neurofeedback-ul este o abordare terapeutică eficientă, fără riscuri, susținută de studii științifice prin care putem reduce manifestările ADHD / ADD-ului , atât la copii, cât și la adulți.
-
Vertijul / Amețeala
Vertijul reprezintă o senzație eronată de deplasare în raport cu spațiul înconjurător sau al spațiului în raport cu corpul. Adesea este însoțit de grețuri, vărsături, transpirații, paloare și angoasă. Vertijul este corelat cu anumite tulburări de funcționare în centrii nervoși cerebrali. Și, tocmai din acest motiv, vertijul răspunde foarte bine la terapia neurofeedback. Văzut din perspectiva neurofeedback-ului, vertijul reprezintă un eveniment electric, o descărcare episodică, de intensitate mare, asemănător cu migrena. Având efect stabilizator asupra creierului, neorofeedback-ul ajută creierul să împiedice apariția acestor evenimente și să reducă frecvența și intensitatea crizelor vertiginoase , de multe ori până la dispariția acestora. Și aceasta se întâmplă fără să apară efecte secundare sau efecte adverse.
-
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând astfel țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. Spasticitatea este o tulburare care afectează 19 – 38% dintre pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. Spasticitatea post accident vascular cerebral schimbă brusc și puternic viața de zi cu zi a pacienților și a celor apropiați lor. În acest sens, neurofeedback-ul vine ca formă de sprijin pentru ca pacientul să-și gestioneze cât mai eficient noua viață și să-și recapete controlul asupra acesteia. Astfel, neurofeedback-ul are efecte semnificative asupra reducerii spasticității musculare la pacienții care se confruntă cu această simptomatologie.
-
Fibromialgia
Fibromialgia este o tulburare cronică caracterizată prin dureri musculo-scheletice răspândite în tot corpul, însoțite de tulburări de somn, oboseală, tulburări de dispoziție și de memorie. Cercetătorii consideră că, în cazul persoanelor care suferă de fibromialgie, senzațiile dureroase sunt amplificate la nivelul creierului și al măduvei spinării. În cazul acestei patologii, terapia neurofeedback urmărește câteva aspecte importante: în primul rând stabilizarea creierului, calmarea musculară, dar și normalizarea răspunsului la durere și recăpătarea calității somnului. Efectele neurofeedback-ului în această patologie includ reducerea durerii, claritatea gândirii, dar și recăpătarea bunei dispoziții și a optimismului.
-
Nevralgia de trigemen
Nevralgia de trigemen este o afecțiune cronică care afectează nervul trigemen – nerv predominant senzitiv care este responsabil cu transmiterea impulsurilor senzitive din zona feței, către creier. Cu toate că durerea de origine nervoasă este dificil de tratat, totuși, prin terapia neurofeedback se poate obține o ameliorare importantă a simptomatologiei (durerea), precum și reducerea medicației specifice.
-
Durerea cronică
În ceea ce privește durerea cronică, evaluarea se face ținând cont atât de intensitatea durerii fizice resimțite de pacient, cât și de efectul acesteia asupra stării emoționale. Terapia neurofeedback are impact asupra ambelor componente: atât asupra pragului de sensibilitate la durere, cât și asupra componentei emoționale a durerii. Desigur că rezultatul obținut prin neurofeedback nu este dispariția durerii, însă produce impact asupra modului în care pacientul percepe durerea, precum și asupra influenței pe care durerea o are asupra stării emoționale, reușind să le diminueze. Astfel, neurofeedback-ul contribuie la creșterea calității vieții pacienților care se confruntă cu durerea cronică.
-
Stările negative
Statistic vorbind, peste 19 milioane de adulți suferă de stări negative. Dacă vă simțiți copleșit, uzat, obosit, trist, izolat, cu creierul încețoșat sau deconectat, acestea sunt semne și simptome clasice care însoțesc dispozițiile negative. Cercetările de la Keck Imaging Labs de la Universitatea din Wisconsin arată că oamenii cu dispoziție negativă experimentează o reducere a activității în emisfera stângă a creierului. Aceasta este partea responsabilă pentru angajarea în dispoziții pozitive. Când undele cerebrale sunt anormale, starea de spirit poate fi perturbată. Neurofeedback-ul este o abordare naturală, neinvazivă, fără medicație a stărilor negative. Activitatea anormală a undelor cerebrale scade după o perioadă de sesiuni de antrenament, îmbunătățind tiparele undelor cerebrale. Când funcția este îmbunătățită, în mod automat starea de spirit este îmbunătățită și rezultatele sunt optimizate.
-
Insomnia / tulburările de somn
Problemele de somn pot perturba viața de zi cu zi, provocând iritabilitate, epuizare, oboseală și dificultăți în a rămâne concentrat. Dacă a fi obosit tot timpul nu este suficient de rău, se crede că această afecțiune este, de asemenea, un factor de risc pentru alte boli, inclusiv obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul și bolile cardiovasculare.
Problemele cronice sau recurente ale somnului sunt o afecțiune larg răspândită care afectează aproape 10-15% din populația globală. Cu cât vă luptați mai mult cu aceasta, cu atât devine mai greu de tratat. De aceea, este important să învățați cum să faceți față problemelor de somn de îndată ce simptomele apar și să solicitați asistență medicală pentru evaluare și diagnosticare cât mai devreme posibil.
Studiile clinice au arătat că neurofeedback-ul este o abordare naturală eficientă a problemelor de somn, în special pentru persoanele care s-au luptat ani de zile cu această problemă. Neurofeedback-ul are un impact rapid și puternic asupra insomniei, rezultatul fiind obținerea unui somn calitativ, odihnitor și consistent. Desigur că terapia este personalizată în funcție de cauza care perturbă somnul.
-
Tulburările de memorie
Dacă începeți să observați semnele de ceață a creierului, uitare, scăderea funcției cognitive, amestecarea cuvintelor, adresați aceleași întrebări în mod repetat sau aveți nevoie de mai mult timp pentru îndeplinirea sarcinilor obișnuite, toate acestea sunt semne și simptome ale pierderii memoriei. Sunt semne de avertizare timpurie ale funcției anormale a undelor cerebrale care sunt adesea asociate cu incapacitatea de a procesa informațiile în mod optim. Dacă este lăsată netratată, aceasta poate duce, în timp, la demență.
Neuroplasticitatea este capacitatea creierului nostru de a crea noi căi neuronale. Așadar, creierul nu este limitat în abilitățile sale de a se vindeca, ajutându-ne să ne recuperăm și optimizăm sănătatea. Când dezechilibrul este eliminat și undele cerebrale sunt reglate, funcția cognitivă se îmbunătățește. Rezultatul este o capacitate mnezică îmbunătățită.
-
Migrena / cefaleea
Durerile de cap pot fi declanșate din cauza multor factori, variind de la dezechilibre hormonale, sensibilitate la lumină, alergii, sensibilitate la curent, alcool, reacții la stres, deshidratare până la probleme neuro-metabolice.
Toate acestea apar ca instabilități cerebrale și lasă creierul într-o stare ridicată de stres și dezechilibru, ceea ce conduce spre o varietate de simptome care își pun amprenta puternic asupra vieții noastre cotidiene, inclusiv incapacitatea de concentrare, schimbări de dispoziție și durere pulsatilă. Neurofeedback-ul este un sistem dovedit științific care antrenează creierul pentru a crea noi modele și răspunsuri la declanșatorii și factorii de stres.
Acest nou răspuns îmbunătățește activitatea și funcția undelor cerebrale. Rezultatul este un creier mai calm, mai sănătos. Studiile au arătat o rată de peste 54% a încetării totale a durerii și a simptomelor și 99% au raportat o scădere a durerii și a simptomelor.
Când echilibrul și funcția sunt restabilite, rezultatele sunt optimizate, iar sănătatea îmbunătățită. Stabilizând creierul, implicit dispar și alte manifestări ale instabilității cerebrale (vertijul, variațiile dispoziționale și energetice, atacurile de panică, etc.).
-
Sciatica
Sciatica este un termen medical care face referire la durerea care iradiază de-a lungul nervului sciatic. Nervul sciatic este cel mai mare nerv din organism. Sciatica este o problemă de sănătate foarte frecventă, întâlnită cu precădere la adulții peste 40 de ani. Se estimează că aproximativ 40% dintre oameni vor suferi de sciatică pe parcursul vieții, probabilitatea crescând odată cu vârsta. În ceea ce privește neurofeedback-ul , pe lângă efectul său general asupra durerii cronice, acesta acționează și asupra musculaturii relaxând-o și reducând implicit compresia asupra nervului sciatic.
-
Traumatismul cerebral și accidentul vascular cerebral
Traumatismul cerebral reprezintă întreruperea funcției fiziologice și alterarea structurii encefalului, induse de o forță externă. În cazul pacienților cu traumatism cerebral, terapia neurofeedback începe cu reechilibrarea psiho-emoțională, întrucât la nivel psihologic se produc cele mai puternice suferințe la pacienții cu traumatism cerebral. Mai apoi urmează recuperarea funcțiilor senzitive și motorii pierdute sau diminuate de afectarea cerebrală. De asemenea, neurofeedback-ul are efecte semnificative asupra reducerii spasticității musculare la pacienții care se confruntă cu această simptomatologie.
-
Boala Parkinson
Boala Parkinson este o afecțiune cronică care apare pe fondul degenerării neuronale (ține de sistemul nervos) progresive care afectează inițial funcțiile motorii ale corpului, ca mai apoi acestea să fie urmate de deficitele non-motorii de tip senzitiv, cognitiv și comportamental. Practic, această maladie distruge creierul progresiv, în timp. La momentul prezent se consideră că această boală nu este vindecabilă. Tratamentele actuale pentru această condiție medicală se concentrează pe reducerea simptomatologiei prin utilizarea medicației, a psihoterapiei și chiar a chirurgiei, în unele cazuri. Însă, cercetări recente avansează rezultate promițătoare ale terapiei neurofeedback asupra pacienților afectați de boala Parkinson.
Desigur că neurofeedback-ul nu vindecă și nu împiedică evoluția bolii. Însă, neurofeedback-ul are eficiență în reducerea simptomatologiei, mai ales în stadiile incipiente ale bolii. Câteva dintre aspectele bolii, în care apar rezultate mulțumitoare după terapia neurofeedback sunt legate de echilibrul corporal , de tremorul și rigiditatea corpului și mobilitatea facială. Așadar, neurofeedback-ul recuperează o parte din funcționalitatea pierdută a corpului, ameliorând calitatea vieții acestor pacienți.
-
Tinitus
Tinitusul este o senzație de zgomot (țiuit) în ureche, în cap sau în jurul capului, în absența unei surse de sunet extern. Însă, de multe ori, tinitusul este dependent de o stare de stres. Atunci când există o astfel de legătură, creierul este cel care direcționează evenimentele. Astfel că, dependența de o anume stare înseamnă că o stabilizare a stărilor creierului va conduce către ameliorarea situației. Desigur că nu în toate cazurile tinitusul răspunde la tratamentul prin neurofeedback, însă, acesta din urmă reușește modificarea percepției durerii de către creier (la fel cum neurofeedback-ul influențează percepția durerii cronice, în general vorbind).
- Maximizarea performanțelor
Indiferent dacă sunteți un sportiv profesionist, un manager de top, elev sau student, știți că performanța de vârf este esențială în obținerea succesului. Concentrarea și echilibrul emoțional reprezintă cheia performanței maxime în toate domeniile. Principalele situații problematice cu care se confruntă elevii și studenții sunt deficitul de atenție, probleme cu memoria de lucru, dar și cu viteza de procesare a informației. Toate acestea restrâng capacitatea unui elev/student de a se concentra, de a prelucra și înțelege informațiile.
În acest sens, antrenamentul neurofeedback crește calitatea somnului pentru o mai bună rezistență fizică și mentală, concentrarea și claritatea mentală, performanțele mnezice (creșterea capacității de memorare), concentrarea și focusul, adaptabilitatea. Neurofeedback-ul antrenează abilitățile multitasking, crește abilitățile cognitive la nivel înalt, cu câștiguri solide în atenția susținută pentru concentrarea mentală extinsă, maximizează atenția pentru deblocarea potențialului de învățare. Asemenea antrenamentului fizic, prin neurofeedback antrenăm undele cerebrale pentru a consolida tiparele specifice. Cu cât activăm o anumită zonă cerebrală, cu atât aceasta devine mai puternică.
- Sindromul de stres post-traumatic (PTSD)
Sindromul de stres post-traumatic apare adesea după un eveniment stresant sau traumatic, lăsând în urmă o serie de simptome. De la stresul mental și dispozițiile negative până la frică, vinovăție și rușine, bilanțul emoțional afectează viața de zi cu zi, cariera și relațiile. Ca urmare, majoritatea persoanelor care suferă de sindrom post-traumă caută o modalitate eficientă de a-și trata simptomele, astfel încât să poată reveni la o viață normală.
Din păcate, mulți pacienți experimentează doar beneficii limitate după ce au încercat diferite terapii și medicamente. Sindromul post-traumatic este o tulburare care își are baza în creier. Odată cu post-trauma, se declanșează un răspuns sever la stres, provocarea fiind aceea de a învăța creierul să oprească acest tip de răspuns la stres. Zonele specifice din creier afectate de post-traumă pot fi, de asemenea, vizate și reantrenate pentru a produce modele mai sănătoase. Această recalificare creează o relaxare în creier și îl învață noi modalități de a gestiona stresul. Pe măsură ce undele cerebrale sunt reechilibrate și îmbunătățite, funcția se îmbunătățește, ceea ce duce la o stare de spirit semnificativ îmbunătățită, un somn calitativ, o funcție cognitivă și o adaptabilitate mai bune în viața de zi cu zi. Cu timpul, prin tratamentul cu neurofeedback, pe măsură ce zonele creierului se îmbunătățesc, este posibilă reducerea semnificativă a medicației, deoarece persoana respectivă începe să mențină o stare de calm și echilibru pe cont propriu.
-
Dependențele
Dependența (de orice natură ar fi) este o stare de perturbare severă, atât la nivel comportamental, cât și la nivelul activității mentale, putând duce până la degradarea fizică, psihică, socio-relațională și morală a persoanei afectate. Aceste tulburări sunt privite ca boli primare, cronice ale recompensei creierului, motivației, memoriei și circuitelor aferente. Disfuncția acestor circuite duce la manifestări caracteristice biologice, psihologice, sociale și spirituale. Aceste disfuncții se vor reflecta într-o persoană care urmărește în mod patologic recompensa și/sau consolarea prin alte comportamente. Dependențele se instalează progresiv, de foarte multe ori fără ca persoana afectată să realizeze acest fapt. Iar dependența nu trece de la sine. În cazul dependențelor, antrenamentul neurofeedback relaxează creierul. Studiile au arătat că ratele de abstinență pot fi îmbunătățite folosind tratamentul prin neurofeedback, acesta constituindu-se într-o modalitate care completează și sporește eficacitatea programelor de recuperare pentru tulburările legate de consumul de substanțe.
-
Ticurile verbale sau motorii / Balbismul / Sindromul Tourette
Ticurile motorii sunt mișcări involuntare și rapide care apar mai ales pe fond de stres sau când persoana este obosită. Ticurile, în general vorbind, se accentuează în situații stresante și scad în intensitate când persoana este relaxată, iar în timpul somnului dispar complet. Cea mai cunoscută afecțiune este Sindromul Tourette. Cu cât scade nivelul de stres, cu atât aceste manifestări de ordin psihologic vor tinde să se diminueze și să dispară în timp. Prin neurofeedback se poate obține o scădere semnificativă a acestei simptomatologii, reducând nivelul de agitație a creierului și creșterea capacității de autocontrol și inhibiție voluntară.
-
Boala Alzheimer
Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, de gândire și de comportament. În general, simptomele se dezvoltă treptat și se agravează în timp, devenind suficient de severe cât să afecteze activitățile cotidiene. Creierul poate fi afectat de mai multe cauze cum ar fi întreruperile aprovizionării cu sânge, diverse infecții sau de bolile neurodegenerative. În acest caz, al bolilor neurodegenerative, celulele cerebrale degenerează și mor mult mai devreme decât în procesul îmbătrânirii normale. Iar această degenerare afectează și reduce semnificativ abilitățile cognitive și chiar fizice ale persoanei afectate. În cazul acestei patologii, antrenamentul neurofeedback ajută la ameliorarea simptomelor și la întârzierea progresiei bolii, atunci când acesta este efectuat constant. Nu poate fi estimată cu precizie durata necesară de antrenament, fiecare caz fiind unic, însă, pentru a preveni degenerarea, se recomandă antrenarea pe termen mai lung pentru a stimula cognitiv zonele sănătoase ale creierului.
-
Epilepsia
Legat de epilepsie au fost efectuate, în timp, cele mai aprofundate și extinse studii în domeniul neurofeedback-ului. Practic, de aici a pornit dezvoltarea acestui tip de terapie. În cazul crizelor epileptice, ceea ce vizăm terapeutic este stabilizarea creierului pentru ca descărcările electrice focalizate să nu mai fie propagate necontrolat în creier. În prezent, prin tehnologia neurofeedback se obțin rezultate semnificative în toate formele de crize epileptice.
-
Autismul
Din perspectiva neurofeedback-ului, autismul este perceput ca o condiție ce se caracterizează printr-un nivel crescut de stimulare senzorială a sistemului nervos central, care este incapabil să proceseze cantitatea mare de informație. Acest fapt creează o stare permanentă de agitație. De asemenea, autismul este considerat ca fiind o problemă de neuro-dezvoltare ce poate fi influențată la nivelul emisferei cerebrale drepte, acesta fiind responsabilă cu integrarea complexă a stimulilor externi, cu învățarea , cu controlul și exprimarea emoțiilor.
Ca urmare a calmării creierului prin neurofeedback, persoana începe să se liniștească fizic, să fie mai cooperantă și să relaționeze emoțional cu alți copii. Un alt efect al neurofeedback-ului este stimularea unor rețele neuronale, fie insuficient dezvoltate, fie neformate la timpul potrivit. Există anumite funcții (cum ar fi vorbirea) care, deși sunt formate, nu pot fi exprimate tocmai din cauza nivelului crescut de stimulare a creierului. De multe ori, și în această situație neurofeedback-ul este foarte eficient.
-
Sindromul premenstrual / Menopauza
Atât durerile fizice, cât și tulburările dispoziționale specifice generate de efectele modificărilor hormonale lunare asupra creierului pot fi rezolvate cu ajutorul tratamentului prin neurofeedback. De obicei, toate aceste simptome răspund foarte bine la tratamentul cu neurofeedback, obținându-se scăderea intensității sau mergând până la dispariția lor.
-
Astmul bronșic
Astmul bronșic este o afecțiune de lungă durată a căilor respiratorii superioare. Acestea suferă o inflamație permanentă care, în anumite situații, poate îngreuna respirația și afectează fluxul de oxigen care ajunge în organism și modul în care se oxigenează creierul. Practic, creierul este puternic implicat în această afecțiune, iar neurofeedback-ul acționează prin creșterea stabilității sistemului nervos autonom.
-
Furia și comportamentul agresiv
Furia presupune și implică o serie de stări emoționale intense precum nervozitatea extremă, nemulțumiri profunde, frustrări, dezamăgiri, trăiri care, de multe ori sunt însoțite de comportament agresiv (verbal și/sau fizic), dar și de o serie de manifestări somatice (creșterea tensiunii arteriale, tahicardie, contracturi musculare etc.). Cel mai des, aceste accese de furie pot fi observate la copii și adolescenți și acestea apar pe fondul unei imaturități emoționale și a slabei capacități de auto-control. Însă, pe fondul multitudinii de solicitări cotidiene și a stresului asociat, accesele de furie sunt tot mai des întâlnite și în rândul adulților.
Există o serie de cauze care conduc către apariția acceselor de furie, printre care toleranța scăzută la situațiile cu caracter frust, instabilitatea psiho-emoțională, temperamentul de tip coleric, imaturitatea emoțională, componenta egocentrică, stresul psiho-emoțional, oboseala, slaba capacitate de acceptare și iertare etc. În toate aceste situații, intervenția prin terapia neurofeedback vizează relaxarea sistemului nervos. Prin neurofeedback, persoana învață să se reconecteze la propriul creier, care se auto-reglează, putând apoi să proceseze corect informațiile și să ofere răspunsuri adecvate, în locul unui acces de mânie.
-
Boala Lyme
Boala Lyme, numită și borelioză este o afecțiune în care pacienții pot prezenta o varietate de simptome care mimează alte afecțiuni și, tocmai de aceea este considerată a fi mai dificil de diagnosticat. Printre aceste simptome se regăsesc oboseala, mintea confuză (încețoșată), stările depresive, tulburări de somn, elemente de anxietate, atacurile de panică, tulburările respiratorii, dureri articulare, aritmia, disfuncții renale, dezechilibre hormonale, iritabilitate etc.
Pentru a fi mai ușor de tratat, pentru această boală tratamentul trebuie inițiat imediat sau cât mai repede după infestarea gazdei. Boala Lyme poate produce o hiperactivare a sistemului nervos care va menține apoi starea de stres în mod constant. În acest sens, neurofeedback-ul intervine prin calmarea activității cerebrale asociată cu agitația și gândurile recurente și, de asemenea, calmează starea de frică indusă ca răspuns la stres. Tratamentul cu neurofeedback reglează sistemul nervos autonom, astfel normalizând respirația, ritmul și presiunea cardiacă, temperatura corpului, etc. De asemenea, acesta acționează reducând nivelul de stres, ceea ce conduce la creșterea imunității organismului.
-
Tulburarea bipolară
Tulburarea bipolară este o afecțiune psihică care afectează starea de spirit a unei persoane și care se caracterizează prin perioade de depresie și perioade de manie. Această tulburare mai este cunoscută și sub numele de depresie maniacală. În cazul acestei afecțiuni, ceea ce reușește antrenamentul cu neurofeedback este ca, prin auto-reglare, să creeze modele mai sănătoase ale undelor cerebrale. Creierul se auto-reglează, obținând astfel o stabilizare mai eficientă a dispoziției. După acest tip de antrenament, persoanele relatează o sensibilitate redusă la schimbările de dispoziție, reducerea maniei, o îmbunătățire a concentrării, scăderea reactivității, precum și o adaptare generală îmbunătățită.
-
Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC)
Tulburarea obsesiv-compulsivă este o tulburare mentală cronică în care persoana afectată are anumite gânduri, idei, frici și anumite imagini nedorite, incontrolabile, care apar în mod repetat (obsesii) și care determină comportamente (compulsii) pe care simte nevoia imperioasă de a le repeta la infinit. Aceste activități se pot derula pe o perioadă de până la câteva ore pe zi, astfel interferând cu viața cotidiană și afectând calitatea acesteia. Modul în care acționează neurofeedback-ul asupra acestei afecțiuni este acela de a localiza ariile din creier care cauzează disfuncțiile și de a le reorienta pentru a crea tipare mai sănătoase ale undelor cerebrale implicate. În felul acesta, se poate stopa repetarea continuă a gândurilor și comportamentelor asociate. De asemenea, pacienții relatează post antrenament o calmare importantă la nivelul minții.
- Sindromul Burnout (sindromul epuizării profesionale)
Burnout-ul reprezintă un sindrom psihologic, asociat cel mai adesea cu starea de epuizare psihică, fizică și emoțională, apărută ca urmare a unor factori excesivi de stres, prezenți pentru o perioada îndelungată în viața persoanei respective. Insomnia, detașarea, scăderea capacității de concentrare, stările depresive, iritabilitatea reprezintă doar câteva dintre simptomele sindromului Burnout. Cei care se confruntă cu acest sindrom se confruntă cu pierderea energiei și a dorinței de muncă, ajung să se simtă incapabili, ineficienți și nefericiți. Apare letargia, apatia, lipsa motivației și, implicit, perspectiva negativă asupra vieții. Și în cazul sindromului Burnout, terapia neurofeedback se folosește de una dintre cele mai impresionante abilități ale creierului: neuroplasticitatea. În cazul acestui sindrom, neurofeedback-ul, pur și simplu relaxează creierul. Apoi, prin acest antrenament, creierul este antrenat să funcționeze în manieră optimă.
-
Fobiile
Fobiile reprezintă stări de frică intensă și greu de controlat deoarece pot avea impact major asupra vieții unei persoane. Factorii genetici și de mediu pot provoca fobii. Spre exemplu, o experiență terifiantă sau o traumă anterioară pot fi cauzele unei fobii. Fricile pot fi generate de anumite obiecte, situații, ființe, locuri sau acțiuni. De foarte multe ori, persoanele care experimentează fobia realizează caracterul irațional al fricii lor, însă nu au capacitatea de control asupra ei. Iar multe dintre aceste frici excesive, interferă cu munca sau cu relațiile persoanei afectate. Adesea, persoanele cu fobii prezintă o supraactivare a funcționării undelor cerebrale. Așadar, neurofeedback-ul reduce aceste unde cerebrale hiperactivate, conducând astfel la recalibrarea creierului și, implicit, la reducerea simptomatologiei.
-
Neuropatia / Durerea neuropată
Durerea neuropată poate fi cauzată de o leziune a sistemului somato-senzorial și are o incidență ridicată în cazurile de lezare a măduvei spinării, de scleroză multiplă, cazuri de amputație, accident vascular cerebral, neuropatie diabetică sau boală Parkinson. În general, simptomatologia ce ține de neuropatie nu răspunde prea bine la medicație. Iar medicația utilizată pentru tratarea neuropatiei- are adesea efecte adverse problematice. Tocmai aceste efecte secundare problematice au determinat creșterea interesului pentru tratamente alternative, non-farmacologice cum ar fi neurofeedback-ul, meditația, hipnoza și altele.
-
Tulburările alimentare
Tulburările de alimentare sunt caracterizate printr-o dereglare persistentă a alimentării sau a comportamentului de alimentare, rezultatul fiind afectarea consumului și absorbției alimentelor, cu impact semnificativ asupra sănătății fizice și funcționării psiho-sociale (conform cu DSM-5). Cele mai cunoscute tulburări alimentare sunt anorexia și bulimia.
Anorexia – câteva red flag-uri ale acesteia sunt: obsesia legată de greutate, scăderea dramatică în greutate, negarea/ignorarea senzației de foame, anxietatea legată de a fi supraponderal/ă în ciuda scăderii în greutate, retragerea din activitățile sociale curente sau dezvoltarea diverselor ritualuri legate de alimente (ascunderea alimentelor nemâncate). Anorexia nervoasă poate conduce la probleme serioase de sănătate, cum sunt pierderea masei musculare, oboseală cronică, insuficiență cardiacă, stare de leșin sau uscarea pielii și a părului.
Bulimia – ca și în cazul anorexiei nervoase, bulimia apare pe fondul scăderii stimei și respectului de sine, precum și al problemelor legate de imaginea corporală. Pacienții care se confruntă cu bulimia nervoasă manifestă episoade de ingerare excesivă de alimente, ceea ce conduce la accentuarea senzației de pierdere a controlului. Aceste episoade sunt urmate apoi de comportamente utilizate pentru a preveni luarea în greutate, cum ar fi provocarea vărsăturilor sau consumul de laxative. În timp, și netratată corespunzător, bulimia poate conduce la aritmii, insuficiență cardiacă, inflamarea esofagului sau ruptura gastrică. De asemenea, cel mai adesea, tulburările de alimentație sunt asociate și cu alte tulburări psihologice, inclusiv anxietatea și depresia.
În cazul acestor tulburări alimentare, neurofedback-ul țintește direct la rădăcina problemelor din creier, tratând cauza principală și îmbunătățind starea generală a creierului. Neurofeedback-ul reglează sistemul nervos, antrenând creierul să funcționeze calm. Astfel, persoanele care suferă de anorexie sau bulimie reușesc, prin antrenamentul neurofeedback, să-și crească conștientizarea legat de apetit.
Psihoterapie Bucuresti Servicii psihoterapie si psihologie reguli psihoterapie legislatie Neurofeedback Bucuresti . Neurofeedback Sector 5 cauta pe google cauta pe yahoo Psiholog Bucuresti sector 5 Cristina Fulau
Cabinet Psihologie si Psihoterapie Fulau Elena-Cristina – Neurofeedback