Psihoterapia de cuplu si consilierea maritala

Psihoterapia de cuplu si consilierea  maritala

In orice tip de relatie, avem de-a face cu trei entitati: cele doua persoane plus relatia. In terapia de cuplu ne concentram in special pe dinamica relatiei si pe contributia fiecaruia la aceasta. Cu alte cuvinte in ce fel cei doi actioneaza astfel incat relatia functioneaza sau nu. Unul din punctele sensibile ale unei relatii il constituie gestionarea diferentelor intre cei doi parteneri si pastrarea personalitatii fiecaruia in relatie; a fi in relatie concomitent cu a fi o persoana separata.

De multe ori problemele in relatie sunt legate de comunicare, cu efect la trei nivele, care sunt si ingredientele de baza ale unui cuplu functional:

  • Preocuparea (grija) pentru celalalt (de ex: acordarea suportului afectiv partenerului cand acesta are nevoie)
  • Apropiere, intimitate (comunicarea afectiva, emotionala)
  • Compatibilitate in ce priveste valorile personale

De asemenea avem diverse nevoi “relationale”, de satisfacerea carora depinde foarte mult functionalitatea relatiei; printre aceste nevoi sunt nevoia de a ne simti in securitate, de a fi apreciati, de a avea impact asupra celuilalt, de a avea initiativa, de a exprima iubirea.

Un cuplu este ca un organism viu care evolueaza si trece prin diverse stadii, care implica probleme specifice, dar si prin situatii de criza, cum ar fi: nasterea unui copil, infidelitatea unui partener, boala, somaj, etc.

Terapia de cuplu ii ajuta pe cei doi sa-si identifice dinamica si blocajele, cum contribuie fiecare la problema existenta si asumarea responsabilitatii (dat fiind ca foarte frecvent partenerii se acuza reciproc, celalalt fiind “problema”), si la stabilirea unui plan in care ei se angajeaza pentru ca relatia sa se schimbe in sensul pe care si-l doresc.

Sunt si situatii in care terapia de cuplu ii poate ajuta pe cei doi sa constientizeze faptul ca nu doresc sa continue relatia si sa le ofere suportul pentru a o finaliza.

In cadrul sedintelor de psihoterapie a cuplului pot fi abordate o gama larga de probleme cu care se pot confrunta partenerii de cuplu, iar interventia terapeutica vizeaza printre altele :

ü dezvoltarea abilitatilor necesare construirii si mentinerii unei relatii bazate pe incredere, respect reciproc si egalitate;

ü imbunatatirea abilitatilor de comunicare in cuplu (ascultarea activa aplicata membrilor cuplului);

ü reconstruirea relatiei intime;

ü rezolvarea problemelor legate de infidelitate, precum si de valorile si principiile cuplului;

ü incurajarea partenerilor pentru schimbarile necesare functionarii in cuplu;

ü initierea unui program care sa ajute la rezolvarea conflictelor in cuplu;

ü rezolvarea unor disfunctii sexuale  psihogene, feminine si masculine (frigiditate, vaginism, dispareunie, disfunctie erectila, ejaculare precoce, impotenta psihogena);

ü rezolvarea problemelor legate de identitatea sexuala.

Beneficiile psihoterapiei de cuplu :

  • cresterea flexibilitatii si a sigurantei partenerilor in cadrul cuplului;
  • invatarea unei maniere eficiente de a gestiona conflictele;
  • cresterea disponibilitatii la cooperare in cuplu;
  • cresterea transparentei in comunicare;
  • clarificarea mesajelor comunicate in cadrul cuplului;
  • cresterea functionalitatii cuplului;
  • imbunatatirea manierei de interactiune intre partenerii de cuplu.

psihoterapie de cuplu si consiliere maritala

Psihoterapie Bucuresti Servicii psihoterapie si psihologie reguli psihoterapie legislatie Neurofeedback Bucuresti . Neurofeedback Sector 5 cauta pe google cauta pe yahoo Psiholog Bucuresti sector 5 Cristina Fulau