Ce este psihoterapia?
In psihoterapie se foloseste dialogul, precum si alte forme de comunicare, de exemplu trairea experientiala din hipnoterapie sau exprimarea artistica in art-terapie.
Psihoterapia se adreseaza problemelor si dificultatilor de zi cu zi, in cadrul relatiilor sau pentru satisfacerea nevoilor personale, afectiunilor psihosomatice si disfunctiilor sexuale, sau pentru a facilita insanatosirea in afectiuni psihice.
De ce psihoterapie ?
De multe ori psihoterapia pare a fi un demers inutil. Nu poti rezolva problemele citind o carte despre depresie sau vorbind cu un prieten ? Nu poti renunta pur si simplu la anumite comportamente care nu sunt eficiente sau chiar îti fac rau ?
Raspunsul este ca ar fi prea dureros. O persoana depresiva este blocata în depresie pentru ca, incredibil sau nu, este mai usor sa se simta depresiva decât sa faca fata durerii. Este mai usor sa creada ca totul în jurul ei este lipsit de sens, decât sa faca fata la ceea ce se întâmpla. De aceea depresia pare irationala – pentru ca este o distragere de la altceva.
Toate aceste comportamente, sentimente, perceptii nu sunt alese sau stabilite la un nivel constient. Nu ne angajam în comportamente distructive sau prostesti în mod deliberat.
Cheia întelegerii acestor comportamente este inconstientul.
Astfel, doar printr-o psihoterapie poti ajunge în aceasta zona. Învatarea la nivel intelectual este rareori eficienta.
Scopul unei psihoterapii este insight-ul personal, descoperirea personala de sine. Acest mod de învatare este adesea dificil, de aceea psihoterapia dureaza mai mult decât câteva sedinte.
Psihoterapia este un proces de constientizare; cu cât suntem mai putin constienti de motivele, sentimentele, gândurile, actiunile noastre, cu atât ele ne vor controla mai mult si vom ramâne blocati în vechile pattern-uri care nu mai functioneaza.
Veti spune “dar sunt constient de ceea simt, fac si gândesc”. Daca am fi însa constienti nu am avea simptome. Am avea reactii emotionale rezonabile la urcusurile si coborâsurile vietii în loc sa intram în stari de panica, anxietate, depresie, am învata din greseli. Nu i-am rani pe cei pe care îi iubim si nu am intra în situatii care sa ne raneasca.
Psihoterapia este rationala si accesibila. Nu este nimic esoteric sau nedefinibil; nu este un proces mistic pe care doar unii oameni îl inteleg si altii nu. Este un proces logic pe care oricine îl poate întelege si urma. Mai mult chiar, într-o psihoterapie buna orice pas trebuie sa aiba sens pentru pacient.
Singurul mod de a întelege ce se întâmpla este sa analizezi faptele. Faptele nu sunt doar externe, ele includ sentimentele, reactiile, perceptiile.
În sedinte, clientul trebuie sa aiba un rol activ în verificarea ideilor terapeutului sau ale lui personale. Pentru orice interpretare a psihoterapeutului, clientul este cel care decide daca este asa sau nu. Cea mai importanta dovada ca o interpretare sau sugestie este corecta este reactia lui la aceasta. Corecta sau nu, daca nu beneficiaza de ea, interpretarea este lipsita de valoare.
Ce nu este psihoterapia?
Psihoterapia nu este “un sfat”. O parte a problemei poate fi tocmai aceea ca ati primit o gramada de sfaturi si totusi problema nu s-a rezolvat. Scopul tratamentului este de a va descoperi propriile prioritati, propriul drum, resursele necesare pentru a lua o decizie, intelegerea a ceea ce se intampla cu dvs. Psihoterapeutul nu da “sfaturi”.
Psihoterapia nu este un tratament– minune prin care problemele dvs. se vor rezolva intr-o ora sau doua. O problema veche de trei ani nu poate fi rezolvata in trei zile. Dar poate fi rezolvata.
Psihoterapie Bucuresti Servicii psihoterapie si psihologie reguli psihoterapie legislatie Terapia Florala . Terapia Bach cauta pe google cauta pe yahoo Psiholog Bucuresti sector 5 Cristina FulauNeurofeedback Bucuresti . Neurofeedback Sector 5